Co to opłatek i dlaczego się nim dzielimy

Każdy chyba z nas doskonale zna smak cienkiego, białego kawałka chleba, którym dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Takie opłatki od wielu wieków się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to na wigilię właśnie w każdym domu oplatki będą się pojawiać.

Robi się je jedynie z dwóch głównych składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na nieduże kawałki. Często w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+